De wijninkoper van AH is nu ‘thuisproever’

0
Leestijd: 2 minuten

In een artikel in Het Financieele Dagblad van 29 december laat die krant drie mensen aan het woord, die voor hun werk heel veel reisden – tot aan afgelopen maart… de coronapandemie. En daarna niet meer. Een van hen komt uit ‘onze sector’: Maarten Vreeswijk, sourcing manager voor wijn – wijninkoper dus – bij Ahold Delhaize en in die rol verantwoordelijk voor de inkoop van wijn voor AH, Gall & Gall en Ahold Delhaize in Tsjechië. Vreeswijk is binnen een team van vijf inkopers verantwoordelijk voor de wijnlanden en -gebieden Spanje, Portugal, Zuid-Amerika en sinds kort ook Noord-Amerika.

Het werk van Vreeswijk vroeger: nou, in een huurauto door Argentinië of Chili, op weg naar een wijnproducent, twee weken lang. Vóór de corona-uitbraak bezocht hij zeker zo’n vijf keer per jaar wijndomeinen in verre oorden. Doorgaans geen uitnodiging, maar op eigen initiatief, met als uitgangspunt ‘druif, wijngaard, persen, vergisten, bottelen’, en in die volgorde. “Mijn omgeving denkt vaak dat zo’n reis één groot drinkgelag is.” Maar in de branche zelf weet iedereen wel beter: ruiken (de neus diep in het glas), proeven, gorgelen, uitspugen.

En nu? Vreeswijk heeft een uitklapbureautje op de slaapkamer bij hem thuis. En dan maar ruiken, proeven, gorgelen, uitspugen, in die proefopstelling die hij na elke voorbije werkdag weer ‘inklapt’. Hij krijgt alle wijn nu opgestuurd. Niet per doos, hoor. Per fles. Maar wel allemaal in karton. Het deksel van de papiercontainer bij Vreeswijk thuis staat voortdurend een beetje omhoog…

Maar toch, afgaande op wat de wijninkoper vertelt vindt zijn vrouw het kennelijk geweldig dat hij nu thuis werkt. Zijn vrouw is docent bij Hogeschool InHolland. Als Vreeswijk twee weken in, zeg, ergens in Zuid-Amerika rondrijdt, heeft zij haar baan, maar er zijn ook nog jonge kinderen en dat is een situatie van allemaal helpende oma’s en opa’s. “En dan hebben we nog een hond die uitgelaten moet worden.”

Wij zouden bijna zeggen: laat die hond nu dan meewerken. Honden ruiken heel goed. Neus diep in het glas…