Wisseling cfo bij Heineken

0
Leestijd: < 1 minuut

Laurence Debroux vertrekt voortijdig als cfo van Heineken. Harold van den Broek (foto), afkomstig van Reckitt Benckiser, is haar beoogde opvolger. Het vertrek van Debroux en de aanstaande komst van Van den Broek worden officieel tijdens de aandeelhoudersvergadering van 22 april. Van den Broek treedt officieel op 1 juni in dienst. In de periode vóór 1 juni zal Debroux Van den Broek inwerken.

Van den Broek werkt sinds 2014 bij Reckitt Benckiser, eerst vervulde hij de rol van cfo voor de hygiënedivisie, vervolgens is hij de hoogst verantwoordelijke voor die divisie. Merken van Reckitt Benckiser in die divisie zijn o.a. Dettol en Vanish.

Het Financieele Dagblad wijst erop dat het vertrek van Debroux op een bijzonder moment komt. Zij is cfo van Heineken sinds 2015, maar had nog een termijn van twee jaar voor de boeg. Heineken heeft enkele maanden geleden aangekondigd wereldwijd 8.000 mensen te ontslaan, als bezuinigingsoperatie tijdens de coronapandemie.

Bierbrouwers hebben door de horecasluiting een groot deel van hun omzet zien wegvallen. Van de 8.000 wegvallende banen zijn dat er 300 in ons land. Die bezuinigingsoperatie zou in drie jaar tijd zo’n € 2 miljard moeten opleveren en Heineken zou die nodig hebben om de marge te herstellen. Bierbrouwers verdienen meer aan hun bier als dat via de horeca wordt verkocht dan wanneer het in de supermarkt wordt verkocht.

De krant wijst er ook op dat de top van Heineken nu ingrijpend is veranderd. Afgelopen juni volgde Dolf van den Brink Jean-François van Boxmeer op als ceo, nu volgt dan Debroux/Van den Broek, maar alles bij elkaar komt genoemde krant hierop uit: “negen van de elf hoogste managers zijn nieuw op hun plek”. Onder wie de marketingdirecteur wereldwijd, de hoogst verantwoordelijke voor Europa en ‘de personeelsbaas’.