Wouter Kolk zal Superplus van Delhaize vast wel zien zitten

0
Leestijd: 2 minuten

Even wat reclame voor FoodPersonality november, die rond deze tijd bij u op de mat valt: daarin staat een artikel over ‘Superplus’. En dat is? Een initiatief van Delhaize, waarbij de klant voordeel kan sparen als hij/zij ‘gezonde artikelen’ koopt. Dat klinkt namelijk best wel als een initiatief dat we Marit van Egmond, ceo van AH, zien pushen. Zij wijst al jaren op het verminderen van zout, suiker en vet in de artikelen van AH. Delhaize doet dat dus anders.

En laat Wouter Kolk, aan wie zowel Delhaize-ceo Piesvaux als AH-ceo Van Egmond rapporteert, nu net door het Parool geïnterviewd te zijn. En hij zegt in dat interview: ‘meer synergie, graag’.

Oké, we begrijpen best dat een Nederlandse krant zonder extra kennis over het jargon in de sector de draad kwijt raken; Wouter Kolk wordt in dat stuk voordurend ‘ceo Ahold Delhaize’ genoemd. Maar hij is – en u weet dat, natuurlijk – ‘ceo Ahold Delhaize Europa en Indonesië’. Die andere functie, dat is Frans Muller zelf.
Kan gebeuren.

Het interview met Kolk geeft een bijzondere inkijk in: de bril van een topman. Er wordt gevraagd naar een fout die hij wellicht eerder al heeft gemaakt. En het antwoord is: “Ik moest me meer richten op het schaalvoordeel dat we als concern hebben. Om te kunnen concurreren met merken als Lidl en Amazon moeten de merken binnen Ahold Delhaize samen optrekken, met elkaar nieuwe producten en diensten ontwikkelen.” Als voorbeeld noemt hij de NutriScore, die Delhaize allang goed heeft ingevoerd, maar AH staat nog aan het begin daarvan.

Grappig is ook de passage waarin gevraagd wordt naar de balans tussen werk en privé. “Ik zit in een business waar iedereen een mening over heeft. Mijn dochter zegt weleens: pap, ik heb nog een goede spaaractie. Of een vriend oppert: ik heb nog een goed idee voor een product. Dat gaat natuurlijk altijd door. Maar in principe probeer ik werk en privé strikt gescheiden te houden.”

Nou, dat lukt natuurlijk niet, zo blijkt. Stel je voor, het is nu coronatijd, dus weinig verjaardagsfeestjes en -partijtjes, maar stel als dat niet zo zou zijn en iemand vraagt hem op ene verjaardag wat hij doet. Je kunt het zo invullen, die ander zegt dan: ‘Goh, nou, ik was laatst bij mijn Albert Heijn en ik maakte dit mee…”