Deze zomer AH To Go zoals Amazon Go

0
Leestijd: 2 minuten
Komende zomer start Albert Heijn met het kassaloos afrekenen, zoals dat nu al gebeurt bij Amazon Go. De start ervan zal in een AH To Go in Amsterdam zijn. Albert Heijn heeft nog niet bekendgemaakt in welke AH To Go, een bestaande of een nieuwe vestiging.
Zoals bekend opende Amazon vorig jaar in de Amerikaanse stad Seattle, waar het hoofdkantoor van het bedrijf staat, de winkel Amazon Go. In die winkel zijn geen kassa’s en registreert bestaande technologie de aankopen van de winkelbezoeker. Het aankoopbedrag wordt dan naderhand van zijn rekening afgeschreven.
Dit procedé was eerst alleen van toepassing op medewerkers van Amazon, ook al omdat het om een proef ging, maar sinds twee weken is deze winkel ook toegankelijk voor elke consument die uiteraard van tevoren instemt met deze aankoop-en-afrekenmethode. Amazon zal bijvoorbeeld smartphonegegevens en een bankrekeningnummer nodig hebben.
Bij de bekendmaking van wat Amazon Go inhield, vorig jaar, uitte AH-directeur Wouter Kolk zich vrij snel enthousiast hierover. En dat is niet voor niets geweest. Directeur AH To Go Jan-Willem Dockheer heeft enkele dagen terug in het Parool gemeld dat AH deze zomer met een soortgelijke aankoop-en-afrekenmethode komt, bij een AH To Go. De technologie van kassaloos afrekenen wordt al ongeveer twee maanden getest in de AH To Go in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize en AH in Zaandam. Die To Go, in de ontvangsthal van het gebouw, is daar een extra winkelpunt naast de gebruikelijke kantine.
Volgens Dockheer is de keuze voor AH To Go een logische, want bij die formulevariant gaat het doorgaans om kleine aankopen, het gaat vaak om een klant die onderweg is en snelheid is hierbij geboden. Hij wijst erop dat mensen een winkel voorbijlopen als zij zien dat het druk is en er een rij klanten bij de kassa’s staat. En boodschappen doen zonder een kassatransactie scheelt natuurlijk tijd. Eerder al startte AH een test met anders afrekenen dan gebruikelijk in een AH aan de Weteringschans in Amsterdam, enkele jaren terug.
Overigens is de manier van boodschappen doen en het kassaloos afrekenen doen geen exacte kopie van Amazon Go. Bij de test-AH To Go is sprake van ‘tap to go’: met een pasje of met een smartphone langs een prijslabel ‘swipen’. Voor zover bekend is daar bij Amazon geen sprake van, in die winkel registreert het bedrijf elke aankoophandeling ook via camera’s.
De kassaloze winkel is inmiddels ook al omstreden. Voorstanders prijzen de snelheid en het gemak en de vernieuwende techniek, tegenstanders wijzen erop dat bedrijven steeds meer klantendata hebben, met monopolievorming als gevolg en bovendien zijn mensen zich er helemaal niet van bewust hoeveel gegevens over aankopen en internetgedrag bij bedrijven als Amazon en Google inmiddels bekend is.
Tot in de hoogste regionen van de Europese Unie wordt er geregeld gedebatteerd over ‘het recht om vergeten te worden’. Publicisten als de Oostenrijker Viktor Mayer-Schönberger wijzen geregeld op mogelijke maatschappelijke bedreigingen van dit zogeheten ‘big brother’-verschijnsel (genoemd naar de alomvattende heerschappij uit de sciencefictionroman ‘1984’ van George Orwell).