Afbeelding
FoodPersonality

Lidl werkt met beveiligingsstickers op diefstalgevoelige producten

Door: Marieke Venbrux · leestijd 2 minuten Nieuws

Om diefstal van producten als zalm, diepvriesgarnalen, cashewnoten en kipfilet tegen te gaan, werkt Lidl ook in ons land inmiddels met speciale beveiligingsstickers. In onder andere het Verenigd Koninkrijk deed Lidl dat al langer.  

‘Britse supermarkten plakken beveiligingsstickers op producten om winkeldiefstal tegen te gaan’, zo schreven deze week verschillende media naar aanleiding van een artikel van de BBC. Onder andere filialen van Aldi en M&S zouden gebruik maken van van elektronische labels op kaas en steaks die moeten voorkomen dat een klant deze producten zonder af te rekenen meeneemt. 

Maar ook in ons land schroeven supermarkten de beveiliging op. En ook in ons land is een van die beveiligingsmanieren: speciale beveiligingsstickers op diefstalgevoelige producten. De foto hierboven is gemaakt bij een Lidl-filiaal in Oosterhout (Gelderland, fotobron: FoodPersonality). Het gele label ‘Security Protected’ is te zien bij onder andere diepvrieszalm en -garnalen, cashew- en pistachenoten, verse zalm, kipfilet en bij een (lege) koeling waarin Premium Biefstuk, Ierse Ribeye en Ierse Entrecote lagen of nog komen te liggen. Met uitzondering van de cashew- en pistachenoten, betreft het allemaal gekoelde of diepvriesproducten. Op de schapsticker staat ook vermeld ‘Chilled Foods’ (dat geldt overigens ook voor de stickers bij de cashew- en pistachenoten, wellicht een pragmatische oplossing, om ook deze producten extra te beschermen zonder dat daar een speciale sticker voor hoeft te worden gemaakt).

‘Stickers horen ook op verpakking’

Op de verpakking van de producten is niets te zien, al zou dat wel moeten, zegt woordvoerster Marian Verheij van Lidl als we haar bellen voor een toelichting. “Op de verpakkingen hoort ook een sticker te zitten. In die stickers zit namelijk een mechanisme dat gedeactiveerd wordt zodra het artikel langs de scanner van de kassa gaat. Wellicht is het filiaal waar jullie de stickers op het schap zagen er nog mee bezig, in andere filialen zitten de stickers wél ook op de producten zelf. Ik kwam ze gisteren nog tegen.”

Filialen mogen zelf kiezen

Lidl heeft de beveiligingsstickers afgelopen maart in Nederland geïntroduceerd, aldus Verheij. Filialen kunnen deze beveiligingsstickers desgewenst gebruiken. Hoeveel filialen daar inmiddels gebruik van maken, is volgens haar op dit moment niet bekend.
Er is een selectie gemaakt van artikelen waar de sticker op geplakt mag worden. “Het gaat daarbij om diefstalgevoelige artikelen. Welke dat zijn, verschilt per filiaal.”

190 pakken zalm & 40 zakken garnalen

Dat de sticker in ieder geval te zien is bij de zalm en de diepvriesgarnalen wekt weinig verbazing. Gezien de prijs van deze producten, maar ook gezien de eerdere ervaring van Lidl. Afgelopen december hield de politie in Staphorst een man aan, die de achterbak van zijn auto vol vis had liggen. In totaal ging het om 190 pakken zalm en 40 zakken garnalen. Onderzoek weest uit dat deze gestolen waren bij verschillende Lidl-filialen in Nederland, zo was destijds te lezen op RTL Nieuws.

Stickers: extra brandgevoelig?

Tot slot: op de ‘security labels aan het schap’ zien we nog een speciale waarschuwing staan: ‘Please remove all packaging before microwaving’. Is dit een algemene waarschuwing of zijn de speciale stickers die op de producten horen te zitten wellicht extra brandgevoelig? Die vraag hebben we naderhand bij Lidl ook nog neergelegd, maar daarop hebben we vooralsnog geen reactie gekregen.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief