Afbeelding

Albert Heijn begint volgend jaar met plantaardige ‘pef-flesjes’

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

Albert Heijn zal ergens volgend jaar de flesjes van de sappen van het huismerk veranderen in ‘pef-flesjes’. En dat zal het doen in samenwerking met verpakkingsfabrikant Avantium en met private-label-sappenleverancier Refresco.

Avantium met een fabriek in het Groningse Delfzijl, is al jarenlang actief en het bedrijf komt zo nu en dan in het zakelijke nieuws doordat het worstelt met het aantrekken van afnemers van de chemie-oplossingen die het in huis heeft. Avantium is er al jaren, ceo Tom van Aken sprak zo’n tien jaar geleden al eens op het Nationaal Food Congres – we bedoelen maar… Maar met name Het Financieele Dagblad meldt geregeld tegenslagen over het bedrijf. Maar nu is er een meevaller: Albert Heijn wil sapflesjes gaan gebruiken die Avantium gaat produceren (op de foto: Marit van Egmond van AH (l.) en Tom van Aken van Avantium, fotobron: Albert Heijn).

Wat wil AH van Avantium? Een ‘pef-fles’. ‘Pef’ is d afkorting van polyethyleenfuranoaat, een stof die zowel plantaardig als circulair is. Avantium heeft die nog niet zomaar even op voorraad liggen. Pas ergens in het najaar van volgend jaar zullen sapflesjes met die stof beschikbaar zijn voor AH. Avantium zal het materiaal leveren, zodra de fabriek hiervoor ‘gaat draaien’. En vanaf dat moment zal Avantium ook op grotere schaal pef-verpakkingen kunnen produceren door middel van zogeheten ‘technologielicenties’.

Het blijkt wel een primeur te zijn, in die zin, dat tot nu toe kennelijk geen enkel supermarktbedrijf verpakkingen van ‘pef’ gebruikt. Pef kan worden gebruikt voor flessen, verpakkingen, ‘films’ en voor textiel. Volgens een persbericht van AH zou pef de houdbaarheid van eten en drinken kunnen verlengen.

In het persbericht van AH hierover wijst ceo Marit van Egmond erop dat dit besluit een verdere stap is in de verduurzaming van Albert Heijn. Avantium-ceo Van Aken wijst op een ‘materiaaltransitie’, een wereldwijd toenemende vraag naar ‘circulaire en hernieuwbare materiaaloplossingen’.

De ‘pef-fles’ voor sappen heft Avantium niet in z’n eentje ontwikkeld, daar was ook kennelijk een bijdrage van Refresco bij nodig. “Deze eerste pef-toepassing voor vruchtensapflessen is ontwikkeld in samenwerking met Refresco, aldus het bericht. Alexander van Assouw, algemeen directeur van Refresco Benelux, meldt dat het bedrijf altijd op zoek is naar ‘drankenoplossingen’ en naar ‘innovatieve methoden voor de productie van frisdranken, vruchtensappen en andere dranken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen, recyclen, en verduurzamen van verpakkingen.”


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.