
AH, Jumbo, Lidl en Dirk tellen de centen bij de nieuwe ‘SUP’
· leestijd 1 minuut Branche & CijfersWat doen supermarkten met de ‘SUP’? Dat is de afkorting van ‘single use plastic’ en verwijst naar de nieuwe wet die sinds afgelopen zaterdag is ingegaan. Eerder al zagen we in allerlei media snackbarhouders en andere horeca-ondernemers mopperen over al dat gedoe, met ofwel de consument meer laten betalen, ofwel: de consument die met een eigen bakje aan komt zetten, zo goed mogelijk bedienen, met inachtneming van alle hygiëneregels.
Maar de redactie van Nu.nl heeft zichzelf die vraag gesteld als het om supermarkten gaat. Zeer terecht, want ook supermarkten gebruiken voor bijvoorbeeld maaltijdsalades, een beker koffie, een bakje ijs voor één persoon, een éénpersoonsbakje zuivel, een bakje gesneden fruit etc. verpakkingen voor eenmalig gebruik. Dan moeten we wel vooral denken aan formulevarianten met de nadruk op een assortiment ‘voor onderweg’ of voor ‘directe consumptie’, denk aan AH To Go, Spar-varianten als Spar City, Jumbo City en Coop Vandaag. Maar zulke artikelen worden ook in reguliere formulevarianten aangeboden. (Foto: een tosti van de ‘Tosti Club’ in een Spar City in Den Haag. Die Tosti Club was voorheen een kleine horecaketen, maar werd daarna onderdeel van Spar. Maar: deze tosti heeft een verpakking van… karton. Fotobron: archief FoodPersonality.)
Wat doen supermarkten? Ze vragen officieel gewoon een beetje extra geld voor die eenmalige verpakking, tussen de 1 en 5 eurocent, aldus Nu.nl. Alleen… bij Lidl blijken ongeveer vijftig items onder de nieuwe ‘SUP’-regels te vallen, en Lidl brengt één cent in rekening. Dus van € 2,50 naar € 2,51? Nou, nee, die cent staat wél op de kassabon, maar is geen verhoging, zo blijkt. Lidl betaalt die cent bij wijze van spreken zelf. En Albert Heijn en Jumbo blijken volgens Nu.nl hetzelfde te doen. “De toeslag zit bij de prijs inbegrepen”, zo klinkt het. Maar soms is die toeslag niet één, maar vijf cent.
En Plus zit met een probleem momenteel. Het krijgt het technisch niet voor elkaar om die SUP-toeslag op de kassabon te melden, en dat móet wél. De Inspectie Leefomgeving en Transport Plus gaat dat nauwgezet volgen, want de keten moet er uiteraard wél aan voldoen. Ook blijkt dat AH de korting heeft geschrapt die je als consument kreeg als in een AH To Go met een eigen beker of mok kwam. Voorheen kreeg zo’n klant een kwartje korting, maar nu niet meer.
En nou weer terug naar Nu.nl: Dirk, aldus die site, rekende voorheen de bedragen die overheid ook adviseert: tussen 10 en 50 cent. Maar: Dirk heeft dat teruggebracht naar 5 cent. Omdat we altijd de laagste prijs willen bieden, laat een woordvoerster weten. Nu.nl vraagt zich bij deze rondgang af of hier nog wel sprake is van regelgeving die de verduurzaming – lees: minder zwerfafval op straat – zal bevorderen, als supermarkten zo weinig extra vragen. O, dit verhaal krijgt vast nog een vervolg.