Jaap Seidell
Jaap Seidell

Seidell e.a. sturen levensmiddelenindustrie alsnog virtueel van tafel

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Branche & Cijfers

In een ingezonden reactie in NRC zeggen Jaap Seidell, Ninette van Hasselt en Marc Willemsen afgelopen week impliciet dat je een Nationaal Preventie-akkoord beter zonder de levensmiddelenindustrie kunt vormen dan mét. Daarmee verwijten deze drie autoriteiten op het gebied van gezondheid en voeding de rol van de levensmiddelenindustrie bij de eerdere vorming van dat preventie-akkoord.

Van Hasselt, Willemse en Seidell (foto archief FoodPersonality) zijn alledrie verbonden aan het Trimbos Instituut, en in de supermarkt- en levensmiddelensector is met name Seidell bekend als hoogleraar voeding aan de Vrije Univeriteit Amsterdam. Hun ingezonden reactie is een antwoord op eerdere berichtgeving van die week: de Nederlander wordt er niet gezonder op, ondanks dat preventie-akkoord.

De hoofdboodschap van dit drietal: nog steeds zijn de verlokkingen en verleidingen voor de Nederlandse consument te groot. Dat zou beperkt moeten worden. “De prijzen voor ongezonde producten moeten omhoog en de beschikbaarheid moet omlaag.” En ze zeggen ook: “Daarom zou volksgezondheidsbeleid niet moeten worden ontwikkeld in samenwerking met partijen die belang hebben bij de verkoop van ongezonde producten.”

Het drietal wijst daarbij op de maatregelen rondom roken. “Nederland is op het gebied van tabaksbeleid weer een door de WHO (World Health Organization, red.) erkend gidsland. De verschillen hangen onmiskenbaar samen met het feit dat de industrie niet kon aanschuiven aan de tabakstafel van het Nationale Preventieakkoord, vanwege een internationaal verdrag over beïnvloeding van beleid door de tabaksindustrie.”

Vervolgens wijzen Van Hasselt, Seidell en Willemse erop dat bij dat preventie-akkoord die industrie wél aan tafel kon schuiven, maar het resultaat is teleurstellend, naar nu blijkt. Ze wijzen op: “Een minder gezonde beroepsbevolking. Grotere gezondheidsverschillen. Toename van zorgkosten, terwijl de begroting van VWS (Welzijn, Volksgezondheid en Sport, red.) nu al een forse hap is uit de rijksbegroting.” Met andere woorden, wat dit trio betreft, had de levensmiddelenindustrie niet mee moeten praten over dat preventie-akkoord.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.