Afbeelding

Amazing Oriental concurreert ‘natuurlijk wel’ met de supermarkt

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Opinie

‘Natuurlijk wel’? Dat klinkt alsof we naar de reclamecampagne van Aldi verwijzen, maar we bedoelen het anders. We spreken Martin Chan tegen. Martin Chan is de eigenaar van Amazing Oriental. En die komt ruim aan bod bij het Belgische RetailDetail. Waarom? Omdat Amazing Oriental net deze week in België is begonnen, met een filiaal in Antwerpen.

Wat zegt Martin Chan? “We zijn geen concurrent van de supermarkt.” En hij zegt ook dat zijn formule niet concurreert met Aziatische speciaalzaken. En wij denken: dat is zeer vriendelijk en hoffelijk dat Chan dat zo zegt. Maar waar is het niet.

Chan beargumenteert dat zijn formule de markt vergroot. Amazing Oriental: 24 filialen in Nederland, 4 in Spanje (dát hadden we zonder RetailDetail absoluut niet geweten…), een gemiddeld filiaal heeft zo’n 10.000 sku’s, afkomstig uit de oosterse keuken, en ook heel wat dkw, van merken die in Azië een A-merk zijn. Bovendien, Chan vertelt dat Amazing Oriental oorspronkelijk een ‘toko-achtige opzet’ had, vooral voor consumenten met een Aziatische achtergrond, maar toen bleek dat ook de Nederlandse consument interesse had in die veelomvattende Aziatisch keuken, is Amazing Oriental zich ook op die klant gaan richten.

En hij meldt: vandaag de dag heeft Amazing Oriental 65% ‘westerse consumenten’ als klant. Chan meldt verder dat hij graag een filiaal opent in de nabijheid van een Albert Heijn en: het assortiment komt naar zijn zeggen naar 0,01% overeen met dat van AH. En voor België zal hetzelfde gelden: maar dan met Delhaize als de formule waar hij graag een filiaal bij in de buurt wil hebben.

Oké, weinig assortimentsovereenkomst. Maar marktaandeel is vaak ook gewoon: maagaandeel. En koop je je boodschappen voor bijvoorbeeld de avondmaaltijd van dag a bij Amazing Oriental, dan koop je niet ook nog eens boodschappen voor diezelfde avondmaaltijd van dag a bij een Albert Heijn. Want de maag hoeft per dag maar één avondmaaltijd. En die haal je dan of bij meneer Chan, of bij mevrouw Van Egmond.

Nog andere argumenten bij de opmerking ‘we zijn geen concurrent van de supermarkt’? O ja. Wie wel eens een Amazing Oriental heeft bezocht, weet dat zo’n filiaal bestaat uit: versafdelingen, sommige in bediening, zeker de visafdeling, en verder veel dkw-schappen en diepvrieswanden. We zijn geen concurrent van de supermarkt? Kom op, we zijn wel degelijk concurrent van de supermarkt, sterker nog, we zíjn een supermarkt, maar dan alleen met heel veel andere, oosterse artikelen.

Maar het is wel mooi dat het er is. Denken we na over formule-onderscheid, dan kan het verschil tussen Amazing Oriental enerzijds en AH, Boni, Dekamarkt, Dirk Hoogvliet, Jumbo, Plus etc. anderzijds niet groter zijn – qua aanbod dan. Maar niet qua opzet en uitstraling. Hoewel, die visafdeling (foto, fotobron: Erik Hemmes/Retail Advies), daar kunnen AH, Jumbo en Plus een puntje aan zuigen. Maar zeg ons niet, geachte heer Chan, dat Amazing Oriental niet met de supermarkt concurreert.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures