Hans Geveling bij zijn Albert Heijn XL op de openingsdag. (Foto: FoodPersonality)
Hans Geveling bij zijn Albert Heijn XL op de openingsdag. (Foto: FoodPersonality) FoodPersonality

Hans Geveling & AH: eerst vijand, dan vriend

Door: Gé Lommen · leestijd 1 minuut Nieuws

In het novembernummer van FoodPersonality een impressie van de nieuwe Albert Heijn XL in Nijmegen-Noord, van multifranchiser Hans Geveling. Commercieel directeur Jerry de Leeuw van het bedrijf ‘Hans Geveling Supermarkten’ vertelt daar dat Hans Geveling Supermarkten als eerste zag wat de mogelijkheden in Nijmegen-Noord waren. En Hans Geveling Supermarkten kaartte dat aan bij AH...

Alsof Albert Heijn zelf nooit de intentie heeft gehad om die locatie als filiaal te willen bemachtigen. De Leeuw kan wellicht echter niet zomaar zeggen wat zijn directeur Hans Geveling met gemak wél kan zeggen. En dat doet Geveling dan ook, in een interview met hem in de Quote 500, die deze maand weer voorbijkwam.

Geveling staat ‘net die openingsweek’ in de nieuwste Quote 500. Nummer 328, volgens het blad een vermogen € 190 miljoen en de jaarrekening 2021 meldde een omzet van alle activiteiten van Hans Geveling van € 215 miljoen en een nettowinst van € 12,8 miljoen. “Maar met deelnemingen is het meer”, aldus Geveling in dat blad. En hij gaat begin 2024 stoppen en wordt dan toezichthoudend via een nieuwe rvc. Wel blijft hij directeur van de vastgoedtak. 

Hij vertelt in dat blad: ‘ik heb een veel te hoge prijs betaald’ voor die AH XL in Nijmegen-Noord. Maar ja, ‘de trots’, om zo’n grote supermarkt in zijn woonplaats te hebben, deed hem toch daarmee doorgaan. Die tender… “Je kunt je voorstellen dat Albert Heijn op die plek best zelf een XL op die plek zou willen hebben. Dat betekent dat je in de biedingsprocedure vijanden – tussen aanhalingstekens – van elkaar bent. (…) Zo’n proces is best lastig: wat deel je en wat deel je niet met elkaar?” Kijk, zo gaan die dingen dus.

Maar, aldus Geveling, vanaf het moment dat AH ging beseffen dat Geveling deze strijd zou gaan winnen, was er vanuit Zaandam meteen volledige steun. En hij zegt ook dat hij – anders dan een belegger of het beursgenoteerde Ahold Delhaize – ‘met een paar procentjes minder kan’, als het om het rendement gaat van zo’n AH XL. 

Het ‘bedrijf Geveling’ is naar zijn idee immers ‘kapitaalkrachtig’ genoeg. En omdat zijn kinderen niets van dat al blijken te willen, gaan er straks flinke investeringen richting ontwikkelingslanden, via zijn Hans Geveling Foundation.


Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures