Unilever wordt toch Brits
Unilever wordt toch Brits Shelflife

Unilever wordt toch Brits

Algemeen

Unilever maakt vandaag bekend dat het af wil van huidige Brits-Nederlandse juridische structuur. Het wil een Brits bedrijf worden, waarmee de macht in het bedrijf in Londen en daarmee buiten de EU komt te liggen.

Het Brits-Nederlandse bedrijf opereert onder twee afzonderlijke juridische identiteiten - Unilever NV in Nederland en Unilever Plc in Londen. Hoewel beide divisies werken als één economische entiteit, geeft één juridische identiteit volgens Unilever meer flexibiliteit bij fusies en overnames. Daarom zocht het bedrijf al langer naar een oplossing voor de complexe Britse-Nederlandse structuur.

De voedseldivisie blijft in Rotterdam gevestigd, benadrukt het bedrijf. Er gaan dus geen banen verloren, maar de macht in het bedrijf wordt naar Groot-Brittannië verlegd.

Twee jaar geleden leek die beslissing nog in het voordeel van Nederland te kunnen uitvallen. Met het afschaffen van de dividendbelasting wilde premier Rutte bedrijven als Shell en Unilever in Nederland houden en versterken. Het leverde een flinke politieke rel op waarbij het argument dat wanneer de dividendbelasting niet zou worden afgeschaft bedrijven uit Nederland zouden vertrekken, uiteindelijk werd afgedaan als overtrokken en niet in verhouding tot het voordeel dat multinationals zouden krijgen.

In een reactie zegt minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes het besluit te betreuren. “Maar het komt niet als verrassing. Banen en activiteiten blijven in Nederland, dat is positief. Bovendien wil Unilever de voedsel- en drankendivisie hier verder versterken, daar ben ik optimistisch over. Hiermee wordt onze sterke agrifoodsector nog krachtiger.”

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.