IRI: marktaandeel discount onder druk
IRI: marktaandeel discount onder druk Shelflife

IRI: marktaandeel discount onder druk

· leestijd 1 minuut Algemeen
In IRI’s laatste Topline Report met cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar zien we een afwijkende ontwikkeling van de Nederlandse FMCG-markt ten opzichte van de ons omringende landen; relatief hoge prijzen, een stagnerende groei van het huismerk en een dalend marktaandeel van discount.
Ondanks de verbeterde economische ontwikkeling in Europa wil het met de groei van food en dagelijkse non-foodproducten nog niet zo vlotten: 0,3% groei in geld, -0,3% daling in volume in Europa als geheel. Griekenland en Groot-Brittannië presteren het slechtst. Griekenland doet het eigenlijk al jaren slecht, de povere cijfers van Groot-Brittannië beloven weinig goeds, want in de cijfers van IRI’s laatste Topline Report laat de Brexit zich nog niet voelen. De gevolgen daarvan – met onder andere de sterk gedaalde waarde van het Britse pond – komen nu pas echt op gang.
In Nederland ziet IRI de voorzichtige economische groei doorzetten en ook het consumentenvertrouwen en -bestedingen stijgen. Daarvan profiteren de supermarkten, die in de periode tot augustus een omzetgroei van 2,3% realiseerden. Daarbij merkt IRI op dat het voor het eerst sinds lange tijd niet de discounters zijn die voor groei zorgen. Supermarkt laten een sterkere groei zien dan hard discount en winnen marktaandeel terug. Opvallend in dit verband is ook de omzetgroei van de pomphops: 3,6% in de periode tot augustus.Groeimotor in het supermarktkanaal is vooral vers, met name groente en fruit. De gerealiseerde omzetgroei valt voor een belangrijk deel te herleiden tot stijgende AGF-prijzen.
IRI constateert verder een nog altijd stijgende promotiedruk in ons land, terwijl die in landen als Groot-Brittannië en Italië – de landen met traditioneel de hoogste promotiedruk – juist aan het dalen is. In de periode tot augustus werd 20,6% van de omzet (exclusief vers) van supermarkten in actie verkocht. Mede daardoor stabiliseert ook de groei van het private label, omdat consumenten de voorkeur geven aan het A-merk als het in de aanbieding is. Ook wordt de jarenlange groei van het private label geremd door een langzamere uitbreiding van het huismerkassortiment. In de periode april-augustus was de omzet van huismerken zelfs lager dan in dezelfde periode in 2015.
IRI ziet dat in veel landen de nadruk ligt op promoties om groei aan te jagen. Onderscheid in assortiment, service en verkoopkanalen bieden volgens IRI echter veel betere groeikansen waarbij in termen van assortiment met name kleine en lokale merken, biologisch en glutenvrij zich als sterke groeiers manifesteren.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.