Afbeelding
Shutterstock

Thierry Baudet (FVD) e.a. aandeelhouder ‘Eerlijk Eten’

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Thierry Baudet, voorman van Forum van Democratie, is aandeelhouder van een bedrijf dat maaltijden verzorgt, van producten die rechtstreeks van boeren zouden worden afgenomen. Het heet ‘Eerlijk Eten’, zit in Schijndel, en ook medepartijgenoten Gideon van Meijeren, Freek Jansen, Ralf Dekker en Joris van den Oetelaar zijn aandeelhouder. En: het is niet als nevenfunctie en/of belang geregistreerd. Want daar trekt de FVD zich niks van aan.

“We vinden het belangrijk om te weten waar ons voedsel vandaan komt en hoe het is verbouwd. (…) Wij willen ons inzetten om lokale boerenbedrijven te ondersteunen en om het mensen gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot vers voedsel direct van het land.” Dat lezen we op de site van Eerlijk Eten. Het klinkt alsof we Marit van Egmond van Albert Heijn weer over een nieuwe versie van ‘Beter voor…’ (boer, natuur etc.) horen praten.

Maar Eerlijk Eten is een nieuw initiatief voor die genoemde kopstukken van Forum voor Democratie. En zoals we al zeiden: het blijkt niet opgegeven te zijn als neveninkomsten, nevenfunctie of nevenbelang. Eerlijk Eten is een bezorger van maaltijdpakketten. De producten zijn afkomstig van boeren.

Landelijke media melden nu: de partijtop van Forum voor Democratie is ingeschreven als bestuurder van dit bedrijf. Maar: de leden van FVD hebben lak aan de melding van neveninkomsten, -functies en -belangen. Zij vinden dat ze die regel aan hun laars mogen lappen. Baudet heeft al eerder een schorsing moeten meemaken omdat hij een neveninkomstenbron al niet meldde.

Eerlijk Eten is daarmee dus ook niet zomaar de zoveelste die verduurzaming en ‘een meer directe verbinding tussen boer en consument’ als missie voor ogen heeft, het is een symbolisch verlengde van de partij FVD om de boer te helpen in een context waarbij het kabinet-Rutte IV tot vijand van de boer is geworden in de stikstofcrisis, en waarbij de FVD wil illustreren medestander te willen zijn van die geplaagde boer.

Het idee om een afzetkanaal voor producten van boeren te starten, past in de ideologie van de FVD, omdat de FVD de stikstofmaatregelen van de huidige regering onzin vindt. Want? De FVD is niet overtuigd van de noodzaak van klimaatmaatregelen. Baudet en consorten zijn ‘klimaatsceptici’.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.