Afbeelding

100 24-uurs statiegeldmachines op komst

Door: Dave van Loon · leestijd 2 minuten Nieuws

In Bunschoten-Spakenburg is de eerste openbare statiegeldmachine geplaatst waar je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, statiegeldflesjes en -blikjes kunt inleveren. Deze locatie is de eerste van de 100 die er in Nederland worden geopend in de buitenruimte. Intussen loopt de pot met niet-geïnd statiegeld volgens het FD op tot (naar verwachtng) € 340 miljoen eind dit jaar.

De nieuwe, efficiënte manier van statiegeldverpakkingen inleveren door middel van openbare stategeldmachines, is één van de maatregelen uit het Plan van Aanpak waarmee Verpact (voorheen Afvalfonds Verpakkingen) de inzameling van statiegeldverpakkingen wil verhogen. De kritiek op het nieuwe statiegeldsysteem neemt toe nu blijkt dat er voor honderden miljoenen aan statiegeld niet terugvloeit naar de consument. Bovendien betalen drankenproducenten sinds kort minder mee aan het systeem, zo blijkt uit onderzoek van het FD.

Om ervoor te zorgen dat meer flesjes en blikjes worden ingeleverd moeten consumenten op meer plekken hun statiegeld terug kunnen krijgen. Daarom wordt het aantal innamelocaties de komende tijd fors uitgebreid. Dat zal niet bij supermarkten gebeuren, waar al jaren statiegeldmachines staan. Nieuwe is de grootschalige locatie, in de buitenruimte, waar consumenten ook buiten openingstijden van winkels terecht kunnen.

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact: “Deze innovatieve inzamellocaties leveren niet alleen voor statiegeldverpakkingen meer gemak op. We willen als Verpact ook kijken of op dit soort locaties ook andere waardevolle verpakkingen en producten kunnen worden ingeleverd voor recycling. Dit soort inzamelsystemen van de toekomst zorgt voor meer gemak voor de consument en levert terugwinning van grondstof op.”

De eerste van de 100 van deze nieuwe inzamellocaties staat op het terrein van de Bungas in Bunschoten-Spakenburg. Consumenten kunnen na het tanken of onderweg gemakkelijk en snel hun statiegeldverpakkingen inleveren. De machine is gemaakt voor buitenlocaties en is dus bestand tegen weer en wind. Ook heeft dit automaat een ruime opslagcapaciteit: tot wel 20.000 blikjes en 7.000 flesjes.


Fons Buurman, directeur Envipco: “De eerste Quantum-machine is al actief sinds 2015 in Zweden. Envipco is dus de uitvinder van het bulk-feed systeem. Daarna volgden Amerika, Griekenland, Roemenië, Slovakije en nu dus ook Nederland. En dan meteen op een unieke locatie, dit is de eerste ter wereld bij een tankstation. Dit laat zien dat deze machine veelzijdig ingezet kan worden. De installatie duurt slechts één dag, dus de klant kan snel aan de slag om tot wel vier miljoen verpakkingen per jaar in te zamelen.”

Marc Vlaar van Bungas: “Met mijn duurzame instelling en de grote beschikbare ruimte op deze locatie zag ik veel potentie voor de Quantum om een mooie aanvulling te bieden op het inleveren van statiegeldverpakkingen bij supermarkten. En door de goede en snelle samenwerking met Envipco verliep het hele proces makkelijk en snel. Van de eerste ontmoeting tot installatie duurde slechts drie maanden waardoor we nu de eerste niet-retail locatie zijn met een bulk-feed machine. Naast de consument, verwacht ik ook de lokale ondernemers, zoals de visboeren, met deze machine een makkelijke recycle optie te bieden en ik ben blij om de lokale voetbalverenigingen te kunnen ondersteunen met de doneerknop op de machine.”

De uitbreiding van innamepunten bestaat uit 800 extra statiegeldmachines in en nabij supermarkten, waarvan 100 centrale locaties zoals deze in Bunschoten-Spakenburg. 1.800 extra statiegeldmachines op andere locaties waar dagelijks veel mensen samenkomen, zoals onderwijsinstellingen, bus- en treinstations, horeca, dagattracties, winkelcentra, festivals, strand en luchthavens en 2.800 extra handmatige innamepunten. Hiermee krijgen consumenten in het hele land veel meer mogelijkheden hun plastic drankflessen tegen uitbetaling van statiegeld in te leveren. Dit zal de inzamelcijfers flink verhogen.

Jeroen Hillen, directeur Statiegeld Nederland: “Dit is een belangrijke nieuwe stap binnen het Plan van Aanpak om de inzameling van plastic drankflessen te verhogen. Wij werken hard aan de uitbreiding van innamepunten en weten dat dit soort locaties heel belangrijk zijn om de consument verder te faciliteren. Wij zijn erg benieuwd naar de performance en de aantallen die deze locatie gaat doen om zo nog beter volgende locaties te kunnen ontsluiten. Tegelijkertijd zijn wij met nog meer van dit soort locaties bezig”.

Op de locatie in Bunschoten-Spakenburg kan men kiezen voor terugbetaling van het statiegeld via Tikkie of donatie aan één van de drie plaatselijke voetbalverenigingen. De opbrengst van het gedoneerde statiegeld investeren de clubs bijvoorbeeld in een nieuw beeldscherm voor in de kantine en nieuwe voetbalnetten.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.