Afbeelding

Zou fonio kunnen slagen als opvolger van quinoa?

· leestijd 2 minuten Opinie

Zo af en toe komen er nieuwe gewassen voorbij en die worden dan zowel een standaardartikel in de supermarkt en vaak ook een hardloper. Mensen van 35 jaar en jonger kunnen het zich niet voorstellen, maar voordat zij geboren werden, kon je geen broccoli kopen. Mensen van 35 of jonger kunnen zich ook nauwelijks voorstellen dat we in Nederland decennia terug nauwelijks avocado aten.

En het wordt nog interessanter als er een product ‘ontdekt’ wordt dat zich kan meten met: aardappelen, pasta en rijst. Een paar jaar geleden was dat quinoa. Dat leek zeker een jaar lang een nieuwe, vierde variant te worden, naast die andere drie.

Food Inspiration, voor de horecasctor, maakt melding van een nieuweling: fonio. Het komt uit Noord- en West-Afrika (maar kennelijk vooral west), doet denken aan rijst, quinoa, couscous etc., maar het is een graan. En het is én eiwitrijk, én vezelrijk, én het bevat allerlei vitaminen en mineralen Én: het heeft geen gluten. Én: het zou ook nog redelijk bestand zijn tegen de klimaatopwarming, want het zou bestand zijn tegen ‘savannetemperaturen’. En nóg een belangrijk argument: fonio heeft weinig water nodig.

En nóg een ander belangrijk argument: de mensheid zou meer basisgewassen moeten verbouwen. Niet alleen aardappelen, tarwe (brood, pasta), rijst en maïs, maar ook quinoa, teff, fonio etc., om monocultuurvorming in de landbouw tegen te gaan, maar ook om meer diversiteit te hebben in ons dagelijks voedsel.mFood Inspiration heeft bij een evenement een delegatie uit Afrika uitgenodigd die de verbouwing en consumptie van fonio wil bevorderen. Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn, niet? Zomaar een nieuwe erbij…

Maar wat ís fonio nou eigenlijk? Even een snelle blik op Wikipedia… ‘Fonio geldt als een smakelijke graansoort en heeft wel wat weg van quinoa. Het bevat diverse essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne, die niet in maïs, tarwe en andere graansoorten voorkomen. Het eiwitgehalte is hogere dan dat van zilvervliesrijst. Ook is het rijk aan vezels en de mineralen calcium, magnesium, mangaan en zink.’

En: ‘Hoewel het graan vanwege de hoge temperaturen goed gedijt in Afrika en zelfs in woestijngebieden is te telen, neemt de vraag daar af en wordt het verdrongen door andere granen. In Europa groeide de belangstelling en werd het in 2018 toegelaten tot de Europese markt. Het wordt in Nederland vooral in biologische winkels verkocht, maar sinds 2021 heeft ook een grote supermarktketen het in het standaardassortiment.’

Dat zijn we gaan zoeken. Maar online vinden we geen fonio bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl en Aldi. Wel bij Ekoplaza (zie foto, fotobron: Ekoplaza). Waarschijnlijk is dat een tijd bij AH, Jumbo of Plus in het assortiment geweest, maar nu niet meer? Dan is ‘degene die dat had’, even te ver voor de muziek uit gelopen, kennelijk.

Maar kan het wel, fonio als nieuwe trend? Want wat is er over van die enorme quinoatrend van een paar jaar geleden? Toen leek het dat we ons voortaan vol zouden vreten aan die Zuid-Amerikaanse graansoort, en zie nu… geen groot artikel meer in de supermarkt.Dan verwijzen we naar een documentaire, ooit, op tv, zowel in binnenlandse als buitenlandse zenders. Quinoa werd op een gegeven moment zo populair in zowel de VS als Europa, dat de marktprijs van het graan zozeer steeg dat de oorspronkelijke grote quinoa-eters bijna geen quinoa konden kopen.

Dus voor mensen van de hoogvlakten van Bolivia is het maar goed dat wij hier in de westerse beschaving geen quinoa zijn blijven eten zoals toen. En nou maar ’s kijken wat er met fonio gaat gebeuren. Ik ga voortaan weer ’s beter de AllerHande lezen.

Gé Lommen

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.