Afbeelding

Albert Heijn zet CO2e-uitstoot op eigenmerkproducten en recepten

Door: Marieke Venbrux · leestijd 2 minuten Nieuws

Albert Heijn start vandaag met het vermelden van de CO2e-uitstoot op eigenmerkproducten en bij recepten. Dat maakte Anita Scholte op Reimer, directeur kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid bij Albert Heijn, gistermiddag bekend tijdens een persbijeenkomst op het hoofdkantoor in Zaandam, ter gelegenheid van het AH duurzaamheidsverslag 2023.

Het vermelden van de CO2e-uitstoot op eigenmerkproducten en bij recepturen is een van de maatregelen die klanten moeten helpen om ‘klimaatbewuster’ te kiezen en te kopen, aldus Scholte op Reimer.
Albert Heijn streeft naar 45% minder CO2e-uitstoot in 2030 in ‘scope 3’ (de totale keten, van ‘land tot klant’), ten opzichte van 2018. In 2050 moet die uitstoot ‘netto-nul’ zijn, waarbij netto-nul in dit geval betekent ‘ten minste 90% reductie’ en compensatie van de resterende uitstoot.

130 producten 

Albert Heijn start met het vermelden van de CO2e-uitstoot op varkensvlees, kip, zalm, eieren, zuivel en vegetarische producten onder het AH-merk. Daarna volgen stapsgewijs ook andersoortige producten, aldus Scholte op Reimer. Het gaat vooralsnog om 130 producten, online wordt bij 1100 producten de uitstoot vermeld. AH maakt daarbij gebruik van eigen data en data van boeren, telers en leveranciers met wie het samenwerkt in het Beter voor Natuur & Boer-programma. “Doordat we hier werken met een gesloten keten, kunnen we dit gemakkelijker in kaart brengen.”

Allerhande: ‘uitstoot met kleurtje’ 

De uitstoot wordt vermeld in de vorm van een klein informatief wolkje, met de CO2e-uitstoot per product in kilogram. Bij de recepten in de Allerhande wordt het CO2-uitstoot-wolkje voorzien van een kleurtje, waarbij groen staat voor ‘zeer laag’, lichtgrijs voor ‘laag’, iets donkerder grijs voor ‘gemiddeld’, donkergrijs voor ‘hoog’ en zwart voor ‘zeer hoog’. Op de verpakkingen van de producten krijgt het wolkje (vooralsnog) geen kleurtje. 

‘Klant niet overspoelen met info’ 

Scholte op Reimer: “De ruimte op een verpakking is beperkt. We willen de klant niet overspoelen met informatie, klanten zijn ook nog aan het wennen aan de Nutri-Score, die ook op steeds meer verpakkingen staat. Ook willen we de afzonderlijke producten niet direct met een kleur in een bepaalde hoek ‘duwen’. Ons eerste doel is de CO2e-uitstoot in kaart brengen en klanten daarover informeren. Zij kunnen zo zelf producten met elkaar vergelijken.”
Zo hebben eieren een CO2e-uitstoot van 2,7 kg en zalm een CO2e-uitstoot van 3,8 kg. “Van hoe meer producten klanten de uitstoot zien, hoe meer gevoel zij hierbij krijgen en hoe beter zij producten onderling kunnen vergelijken. En misschien dat we in de toekomst wel een stap verder gaan en het wolkje ook op de verpakkingen voorzien van een kleurtje, maar daar hebben we nu niet voor gekozen.”

Klimaatbewuster koken 

Met de vermelding van de CO2e-uitstoot heeft Albert Heijn tegelijkertijd een nieuwe functionaliteit ontwikkeld in de AH-app: ‘klimaatbewuster koken’. Klanten kunnen zo recepten voortaan ook filteren op ‘categorie CO2e-uitstoot’. 

Carrefour, Oda: uitstoot op kassabon 

Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland die de CO2e-uitstoot op de verpakkingen van producten vermeld. De Noorse online-supermarktformule Oda en het Franse Carrefour vermelden wel al enige tijd de CO2-uitstoot op de kassabon. Daarbij geeft Oda aan of een product een hoge, lage of gemiddelde CO2e-uitstoot heeft. Carrefour vermeldt op de bon de ‘gemiddelde footprint’ per productcategorie; op termijn moet de daadwerkelijke CO2-uitstoot van een product op het etiket worden geprint, zo meldde het vorig jaar. Marit van Egmond, ceo van Albert Heijn, gaf eerder ook al tegenover verschillende media aan de mogelijkheid van het vermelden van de CO2-uitstoot op de kassabon te onderzoeken.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.