Afbeelding

Dirk zet bodycams in om veiligheid op winkelvloer te vergroten

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Dirk van den Broek introduceert als eerste supermarkt bodycams in de winkels. Dirk wil de bodycams inzetten bij gespannen of dreigende situaties. Van de bodycam, die behalve een camera ook een beeldscherm heeft, gaat een de-escalerende werking uit doordat iemand die zich misdraagt meteen geconfronteerd wordt met het eigen gedrag.

Volgens Dirk zijn bodycams een extra middel (naast regulier cameratoezicht) om onveilige incidenten in de winkels tegen te gaan. Het doel van Dirk is vooral de-escaleren in plaats van bewijs verzamelen zoals te doen gebruikelijk is met de bekende bodycams van de politie. Ervaringen in de sector (en daarbuiten) wijzen volgens Dirk uit dat de bodycams met scherm de-escalerend werken. Na een succesvolle pilot in 2023 start Dirk in 40 winkels met het gebruik van de bodycams.

Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.”

Winkelmedewerkers krijgen regelmatig te maken met dreigende situaties. En het winkelend publiek kan hier getuige van zijn. Bij zowel klant als medewerker kunnen dit soort uit de hand gelopen situaties hun sporen nalaten. En daarom is voor Dirk iedere onveilige situatie er één te veel. Wanneer er gede-escaleerd kan worden, levert dat winst op voor iedereen. Dat geldt ook voor de persoon in kwestie die vaak eerder tot inkeer komt met de inzet van de bodycam, zo blijkt onder andere uit de pilot en onderzoek. Met de bodycams hebben de medewerkers in een veertigtal Dirk-winkels daarom vanaf nu een extra middel om een dreiging weg te nemen.

De bodycams van Dirk zijn anders dan de standaard bodycam die al jaren in gebruik is bij de politie maar ook de NS. Hier registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. De bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, is een kleine camera mét een scherm aan de buitenzijde. Dat betekent dat iemand die zich misdraagt, dit direct terugziet op het scherm van de bodycam. Daarnaast wordt bij de bodycams die Dirk gebruikt geluid opgenomen. De pilot in Dirk-winkels bewijst dat in die combinatie het grootste voordeel zit ten aanzien van een standaard bodycam.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.