Afbeelding

Jumbo neemt ‘vers-cdc’ in Nieuwegein in gebruik

Door: Dave van Loon · leestijd 2 minuten Nieuws

Deze week heeft Jumbo het gemechaniseerd centraal distributiecentrum (cdc) voor versproducten officieel in gebruik genomen. Door dit distributiecentrum kunnen klanten van Jumbo rekenen op nog versere producten doordat de artikelen na productie sneller in de winkel liggen, al zal dat niet vanaf het moment van ingebruikname zijn.

De komende maanden zullen steeds meer producten worden toegevoegd aan het distributiecentrum en ontvangen gestaag meer winkels en e-fulfilment centers zowel in Nederland als in België hun langer houdbare versproducten vanuit Nieuwegein. Jumbo verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar volledig operationeel te zijn. Met de toevoeging van het centraal distributiecentrum voor versproducten realiseert Jumbo niet alleen het grootste gemechaniseerde foodretail distributiecentrum van Europa, maar verwacht het bedrijf ook 15.000 ritten per jaar te besparen. Samen met de duurzaamheidsstandaarden die Jumbo heeft gehanteerd bij de bouw, draagt deze centralisering bij aan de klimaatdoelstellingen van de retailer.

Alle versproducten met een houdbaarheid van minimaal acht dagen worden straks vanuit Nieuwegein geleverd aan de ruim 700 winkels van Jumbo in Nederland en België. Dit zijn producten zoals zuivel, kaas en boter, vleeswaren en broodsalades. De komende maanden worden de producten gefaseerd overgebracht vanuit de verschillende regionale distributiecentra naar het cdc in Nieuwegein en ontvangen steeds meer winkels hun producten vanuit het nieuwe centrale distributiecentrum. Ook de drie e-fulfilment centers, waar boodschappen van online klanten van Jumbo.com worden verzameld, worden vanaf deze zomer vanuit Nieuwegein beleverd.

Sneller en flexibiler

Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo: “We zijn ontzettend blij en trots dat we het CDC Vers in gebruik kunnen nemen. Dit distributiecentrum zorgt ervoor dat we onze klanten nog efficiënter en sneller van versproducten kunnen voorzien. Het maakt ons flexibeler in toevoegen van assortiment en maakt ons minder afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien draagt het bij aan onze klimaatdoelstellingen doordat we nu ook onze versproducten vanuit Nieuwegein aan onze winkels leveren.”

Duurzaam pand

Jumbo streeft naar het hoogste duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen, de BREEAM 2020-Outstanding certificering. Dit streven is ook het uitgangspunt geweest bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe pand. De BREAAM-beoordeling vindt uiterlijk dit najaar plaats. Op het nieuwe pand liggen ruim 8.000 zonnepanelen, waarmee het distributiecentrum voorzien wordt van stroom en deels zelfvoorzienend is in energieverbruik. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van toiletten en is er tijdens de bouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen. Met deze initiatieven moet het nieuwe pand bijdragen aan de klimaatdoelstelling van Jumbo. In 2030 wil Jumbo de uitstoot van CO2 die zij zelf veroorzaakt (scope 1 en 2) met 85% hebben verlaagd ten opzichte van het jaar 2022. In 2040 moet de directe uitstoot tot 0 zijn teruggebracht.

Helft artikelen volledig gemechaniseerd naar winkel

Het nieuwe distributiecentrum heeft een grootte van 42.000 m2 en bevindt zich op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. Het terrein is ruim 200.000 m2 en daarop staat ook het centrale kruidenierswarendistributiecentrum van 43.000 m2 voor lang houdbare producten van Jumbo, dat in 2020 in gebruik is genomen. Samen vormen deze twee distributiecentra het grootste gemechaniseerde foodretail distributiecentrum van Europa.

Het mechanisatiesysteem in het CDC Vers, dat is aangelegd door automatiseerder Witron, bestaat uit drie subsystemen waarin orders, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd worden verzameld. De komende periode wordt gebruikt om stap voor stap de verschillende systemen in gebruik te nemen. Er wordt gestart met de Order Picking Machine (OPM) en het Car Picking System (CPS). De OPM zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 50% van alle versartikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst, alvorens deze naar de winkels worden gebracht.


Met het Car Picking System (CPS) worden grotere producten of grotere volumes handmatig verzameld. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een All-in One systeem, waarmee producten handmatig vanuit kratten worden verzameld en waar gehele kratten gemechaniseerd worden verzameld. Denk hierbij aan producten als vleeswaren en kaas omdat deze producten vanwege hun afmeting of vorm niet automatisch kunnen worden verzameld.

Jumbo beschikt over zes distributiecentra verspreid over Nederland vanwaar uit alle ruim 700 winkels in Nederland en België worden beleverd, maar ook de drie verschillende e-fulfilment centers (EFC). Vanuit de EFC’s worden weer 18 thuisbezorglocaties van Jumbo beleverd.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.