Afbeelding

‘Frits van Eerd heeft zich niet laten omkopen’

Door: Marieke Venbrux · leestijd 2 minuten Personality's

Frits van Eerd ontkent dat hij zich heeft laten omkopen. Dat stelt zijn advocaat Robbert Jonk in de podcast ‘Dagkoers’, van Het Financieele Dagblad. Het OM vervolgt de voormalig Jumbo-ceo voor valsheid in geschrifte en ‘niet-ambtelijke omkoping’, zo werd afgelopen week bekend. Van Eerd zou zich volgens de tenlastelegging onder andere hebben laten omkopen met drie crossmotoren en een flesje van het verdelgingsmiddel Roundup, aldus advocaat Jonk. “Een hele vreemde gedachte – laat ik het dan voorzichtig zeggen.”

Jonk wil namens Frits van Eerd tegenover het FD eenmalig reageren, nu deze week bekend is geworden dat het Openbaar Ministerie Van Eerd verder gaat vervolgen. “Wij willen uitleggen wat er is gebeurd en waarom mijn cliënt niet is ingegaan op het voorstel van het OM om een strafbeschikking te accepteren. Dat laatste houdt in dat hij feiten zou erkennen, en daarmee dus zou erkennen dat hij strafbaar gehandeld heeft. Hij stelt dat hij dat niet heeft gedaan.” 

‘Verdenking klopt niet’ 

Het OM verdenkt Van Eerd van valsheid in geschrifte en ‘niet-ambtelijke omkoping’, in de volksmond ook wel corruptie genoemd. Het OM onderzoekt nog of Van Eerd zich ook schuldig heeft gemaakt aan witwassen; mogelijk vindt daar ook nog een vervolging in plaats, aldus het OM.
De reactie van Jonk op de verdenking van valsheid in geschrifte en niet-ambtelijke omkoping is allereerst dat ‘het niet klopt’, zo zegt hij in de podcast. “En ten tweede maakt het ook geen deel uit van de verdenking waarvoor men in september bij mijn cliënt is binnengevallen. Sterker: ik durf wel te stellen dat wat er over is een beetje met de haren erbij is gesleept, is om toch maar íets ten laste te leggen. Verder is het zo dat cliënt zich niet heeft laten omkopen, ‘en al helemaal niet voor de dingen die op de tenlastelegging staan’, aldus Jonk

Crossmotoren en Roundup 

Kan Jonk wat voorbeelden geven van zaken waarmee Van Eerd zich volgens het OM heeft laten omkopen? vraagt het FD. In de tenlastelegging staan volgens hem een aantal dingen, maar het zou onder andere gaan om drie crossmotoren en en flesje van het verdelgingsmiddel Roundup. Jonk: “Dat zou betekenen dat mijn cliënt zich heeft laten omkopen met een flesje Roundup, nou ja, dat is wat mij betreft een hele vreemde gedachten, laat ik het dan voorzichtig zeggen.” 

Handel in voertuigen 

Het OM onderzoekt zoals gezegd nog of Van Eerd zich ook schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Dit is volgens Jonk echter wel een ‘andere witwasverdenking dan die helemaal aan het begin van het onderzoek’. “Voor zover wij weten gaat dit over het geldbedrag dat is aangetroffen bij cliënt. Over dat geldbedrag heeft hij verklaringen afgelegd en onderbouwd laten zien waar dat geldbedrag vandaan is gekomen en belangrijker nog: dat dat geld niet van enig misdrijf afkomstig is, en dat er dus in onze visie geen sprake is van witwassen.”
De geldbedragen zijn ‘uiteindelijk afkomstig van de handel in voertuigen’, aldus Jonk. “Cliënt is een groot liefhebber van auto’s, heeft daar ook een aanzienlijke verzameling van en daar ‘wordt wel eens contant betaald.’
Maar: 4,5 ton aan auto’s? legt het FD hem voor. Het bedrag is ‘over een lange periode opgebouwd’, aldus Jonk.

‘Zaak valt Van Eerd zwaar’ 

Tot slot: Jonk krijgt in de podcast onder andere ook nog de vraag of hij ‘iets kan zeggen over welke invloed de zaak en de afgelopen periode op Frits van Eerd hebben gehad?’ Die invloed is wel duidelijk, aldus Jonk. “De positie die hij had bij Jumbo is hij kwijt. Hij is iemand die met hart en ziel voor de zaak werkte en dat nu niet meer kan doen. Dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Daarnaast is het zo dat we anderhalf jaar verder zijn en hij zo goed en kwaad als dat gaat zijn leven inricht, maar dat is een privékwestie, dat weet ik verder ook niet. Maar dat het hem zwaar valt dat hij hierdoor niet meer de positie heeft die hij had, is duidelijk.

Op 16 september is de eerste (voorbereidende) zitting. “Dan zal het OM een toelichting geven waarom het Frits van Eerd gaat vervolgen voor in ieder geval de niet- ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte’, aldus perswoordvoerder Klaas-Jan Bos.

De volledige podcast Dagkoers van Het Financieele Dagblad is hier te beluisteren.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.