Supermarktomzet stijgt licht; kleine kerstpiek verwacht
Supermarktomzet stijgt licht; kleine kerstpiek verwacht Shelflife

Supermarktomzet stijgt licht; kleine kerstpiek verwacht

Algemeen
In oktober is de supermarktomzet met 0,5% gestegen (naar € 3,14 miljard). De omzet per kassabon bleef daarbij vrijwel gelijk (€ 21,62 euro ten opzichte van € 21,65 vorig jaar) maar er werden 0,6% meer kassabonnen afgerekend, zo blijkt uit cijfers van GfK. Voor de feestdagen gaat GfK uit van een omzet van € 735 miljoen in de laatste twee weken van het jaar.
Rond deze tijd geeft GfK doorgaans een prognose voor de omzet tijdens de feestdagen.
Onderzoeksdirecteur Joop Holla verwacht dat de gemiddelde weekomzet in de laatste twee weken van december zal uitkomen op € 735 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van 0,8% ten opzichte van vorig jaar. 
In week 51 en 52 zullen de traditionele assortimentsgroepen zoals wild, kerstbrood, ijsdesserts en banket (onder andere oliebollen) weer goed verkopen, zo verwacht GfK. 
Vorig jaar vierde 48% van de huishoudens Sinterklaas met cadeaus. Hier tegenover staat 36% van de huishoudens die Kerstmis met cadeaus heeft gevierd. Afgelopen Kerst ging bijna één op de vier huishoudens uit eten. Eén op de zes huishoudens dineerde met Kerst bij familie of kennissen. Naar verwachting zal de trend van het buitenshuis eten tijdens de kerstdagen dit jaar doorzetten. 
Een ruime meerderheid van 61% van de Nederlanders vindt winkelopening op Eerste Kerstdag een slechte zaak. Hier tegenover staat 19% die wel voorstander is.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.