Afbeelding

Top-100 Winkelformules: groei voor Boni, afscheid van Nettorama

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Branche & Cijfers

Locatus publiceert vandaag weer de Top-100 Winkelformules. De onderzoekers hebben de lijst op twee manieren gemaakt: gerangschikt naar het grootste aantal filialen én gerangschikt naar de meeste winkelmeters. Belangrijkste conclusie: bij de tien grootste formules – waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus (op basis van het aantal winkelmeters) – verandert er maar weinig. Wel behoort Boni tot de top-5 stijgers en is Nettorama uit de top-100 verdwenen.

In de jaarlijkse ranglijst van winkelformules constateert Locatus in de top maar weinig verschuivingen. Kruidvat blijft de nummer één (op basis van aantal filialen) en wordt op de voet gevolgd door Albert Heijn, dat steeds dichterbij komt. Met de samenwerking met Jan Linders kan 2023 het jaar worden waarin Albert Heijn de koppositie weer gaat overnemen. Gemeten in winkelmeters staat Albert Heijn sowieso op de eerste plaats. Volgens Locatus zijn Albert Heijn en Kruidvat de onbetwiste koplopers en is het gat met nummer drie Jumbo het afgelopen jaar alleen maar groter geworden.

Vorig jaar hebben alle formules gemiddeld minder filialen gekregen, een ontwikkeling die al langer gaande is. Hadden in 2022 de 100 grootste formules gezamenlijk 24.411 winkels, in 2023 zijn dat er nog 24.082. Ook het procentuele aandeel van deze Top 100 Winkelformules in het totaal aantal winkels daalde licht. Verder is de ondergrens om in de top 100 te komen vorig jaar verder gezakt. Dit jaar waren 107 filialen genoeg om een plek in de top 100 te veroveren

Bij de winkelmeters zien we het tegenovergestelde gebeuren. Hier steeg zowel het aantal meters van de top 100 (van 13,5 naar 13,7 mln. vierkante meter) als ook het aandeel. De top 100 ketens kregen dus minder winkels maar hun winkels werden wel groter. In winkelmeters is nu ruim 36.000 m2 nodig voor een plekje in de top-100. Nettorama zit daar met 35.200 net onder. Boni daarentegen behoort tot de vijf grootste stijgers van het afgelopen jaar door het verwerven van een acht supermarktlocaties van Plus. Daarmee komt Boni met 50.500 m2 op plaats 76 in de top-100 (op basis van winkelmeters).

De verschuivingen die Locatus al jaren ziet komen ook dit jaar terug. De positie van ketens met dagelijks aanbod wordt steeds prominenter in de ranglijst. De banken die 15 jaar geleden de lijst domineerden zijn bijna allemaal verdwenen en dat geldt bij de top-100 op basis van het aantal winkels ook meer en meer voor de grote modeketens.

De Top 100 Winkelformules is gratis te downloaden bij Locatus.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.