Afbeelding
Shutterstock

CBS: Voedingsmiddelen in april opnieuw fors duurder

Door: Dave van Loon Branche & Cijfers

Uit een eerste raming van de inflatie in april blijkt dat de inflatie 5,2% bedroeg. Daarmee zijn volgens het CBS de prijzen in de voorbije maand weer harder gestegen dan in maart. Opnieuw zijn het voedingsmiddelen, drank en tabak die het meest in prijs zijn gestegen.

De prijzen van voedingsmiddelen stegen met 13,3% ten opzichte van vorig jaar. Dat is wel iets minder sterk dan in maart. Dat de inflatie als geheel hoger uikomt dan in maart komt voor een belangrijk deel doordat, vergeleken met vorig jaar, de energieprijzen minder zijn gedaald. De kerninflatie, oftewel de prijzen zonder voeding en energie, bedroeg in april 6,7% en is daarmee gelijk aan de maanden februari en maart.


De inflatie in Nederland begon scherp op te lopen na de Russische invasie van Oekraïne, vorig jaar februari. Vooral energie werd toen snel veel duurder. De laatste maanden is de inflatie wel afgenomen, onder meer doordat gas en elektriciteit weer goedkoper zijn geworden. De prijzen van voedingsmiddelen, industriële producten en diensten stegen in die periode juist.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures