Afbeelding
Shutterstock

CBS: Inflatie in mei gestegen, die van voeding (licht) gedaald

Door: Dave van Loon Branche & Cijfers

Bij de eerste raming van de inflatie in mei komt het CBS uit op een geldontwaarding van 6,1%. Dat betekent dat de inflatie weer is gestegen. Zo kwam de inflatie in april uit op 5,2% en in maart op 4,4%. Het inflatiecijfer voor voeding kwam wel net iets lager uit dan vorige maand, maar blijft met 12,8% historisch hoog.

Deze eerste snelle raming door het CBS is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. Op 6 juni worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd. Een inflatie van 6,1% in mei betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1% hoger zijn dan in mei 2022 (en dus niet bovenop de inflatie van april komt). De gewenste daling van de inflatie zet dus nog niet door.

Anders is dat op het niveau van afzonderlijke productgroepen. Zo daalt het inflatiecijfer voor voeding (’voedingsmiddelen, dranken en tabak’). Het is een lichte daling - van 13,2% in april naar 12,8% - al blijft het niveau nog erg hoog. Een verklaring voor die hardnekkig hoge voedselprijzen geeft het CBS niet, maar in een artikel in economenblad ESB (Economische Statistische Berichten) wordt nadrukkelijk in de richting van het effect van termijncontracten gewezen.

Van de vandaag gepubliceerde afzonderlijke productgroepen daalt alleen het inflatiecijfer van voeding. De geldontwaarding in de productgroepen industriële goederen en diensten nam namelijk wel toe ten opzichte van de maand april.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief