Invoering statiegeld op blikjes eind 2022
Invoering statiegeld op blikjes eind 2022 Shelflife

Invoering statiegeld op blikjes eind 2022

· leestijd 1 minuut Algemeen

Per 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. De NOS meldt dat staatssecretaris Van Veldhoven dat besluit heeft genomen. Reden hiervoor is dat het aantal weggegooide blikjes de laatste tijd alleen maar is toegenomen, terwijl het juist de bedoeling was dat er minder zwerfblikjes zouden zijn.

Het kabinet dreigde al eerder met statiegeld op blikjes. Producenten konden de maatregel nog afwenden, als ze er voor zouden zorgen dat het aantal blikjes in het milieu met 70% zou dalen ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017. In plaats daarvan is het aantal blikjes juist met 27% toegenomen, zo blijkt.

Statiegeld op blikjes is dan de automatische vervolgstap, aldus Van Veldhoven. Eigenlijk zou het besluit pas later dit jaar genomen worden, maar omdat al duidelijk is dat het afgesproken doel niet gehaald wordt, hakt de staatssecretaris nu de knoop door. De maatregel gaat op 31 december 2022 in, zodat de drankensector en supermarkten voldoende tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

Jaarlijks gaan er zo’n 2 miljard blikjes over de toonbank. 150 miljoen daarvan verdwijnen in het milieu. “Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.” Waar en hoe de blikjes straks ingeleverd moeten worden, moet nog uitgewerkt worden. Dat is volgens de staatssecretaris aan de producenten en de supermarkten. De kosten voor het statiegeldsysteem worden gedragen door de producenten. Voor horecabedrijven en kleine verkopers gaat een uitzonderingssituatie gelden. Zij hoeven de blikjes niet in te nemen.

Per 1 juli van dit jaar wordt er ook statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes, zo was eerder al besloten. Ook daarvoor krijgen mensen 15 cent terug als ze een flesje inleveren. Uit onderzoek blijkt dat bij dat bedrag tot 90% van de blikjes en flesjes wordt ingeleverd, aldus Van Veldhoven.

Producenten en supermarkten hebben zich jarenlang verzet tegen het uitbreiden van het statiegeld. Het is duur en ingewikkeld, en het levert volgens hen te weinig op. Maar volgens Van Veldhoven is statiegeld het juiste middel om zwerfafval te voorkomen. Ze wijst erop dat andere landen, zoals Duitsland, al langer statiegeld op blikjes hebben.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.