Afbeelding
Shutterstock

Inflatie in maart sterk gedaald, voedselprijzen blijven hoog

Door: Dave van Loon Branche & Cijfers

De inflatie is in maart hard gedaald, zo blijkt uit de eerste snelle raming door het CBS. Vooral de energie- en brandstofprijzen waren in maart flink lager dan een jaar geleden. Voeding is echter 15% duurder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In maart kwam de inflatie uit op 4,4%. Dit betreft een voorlopig cijfer, het definitieve cijfer wordt over enkele weken bekend. In februari was de inflatie nog 8%. Het inflatiecijfer van maart is het laagste sinds oktober 2021.

De daling komt niet onverwacht. In het inflatiecijfer worden de prijzen van nu namelijk vergeleken met de prijzen van een jaar geleden en in maart van 2022 waren de prijzen al flink opgelopen. In die maand werd 9,7% inflatie gemeten.

Een jaar geleden waren het nog voornamelijk energie en brandstof die in prijs stegen, nu zijn de prijsstijgingen in veel meer producten en diensten te zien. Zo is voeding is 15% duurder dan een jaar geleden, terwijl diensten met 5,6% in prijs stegen.

Verwacht wordt dat de prijsstijging van voeding pas later afzwakt. De grondstofprijzen zijn weliswaar aan het dalen, maar het duurt enkele maanden voordat die in consumentenprijzen zijn verwerkt. Het zijn nu echter ook de hogere lonen die zorgen voor een opwaartse druk op de prijzen.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.
  • Vacatures

    Nieuwsbrief