Opening van de 400-ste Plus.
Opening van de 400-ste Plus.

Jaarverslag Plus: verlies loopt verder op

Door: Dave van Loon · leestijd 1 minuut Nieuws

Plus heeft haar langverwachte jaarverslag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het nettoverlies vorig jaar is opgelopen naar € 31,2 miljoen. Plus blijft worstelen met de integratie van Coop waardoor ook de omzetgroei van 2,6% de marktgroei niet kon bijhouden. Sinds de fusie is bovendien de schuldenlast flink gestegen, van € 169 miljoen naar € 253,9 miljoen.

De consumentenomzet van Plus kwam vorig jaar uit op € 4,768 miljard, wat neerkomt op een stijging van 2,6% ten opzichte van het 2022. Autonoom wist Plus met 4,8% te groeien. Daarmee blijft de omzettoename ver achter bij de totale marktgroei van 7,6%. Als gevolg hiervan daalde het marktaandeel naar 9,5% (in 2022 had Plus nog een marktaandeel van 10%). Plus bouwde vorig jaar ook minder winkels om. Er werden uiteindelijk 55 winkels omgebouwd, terwijl er in 2022 nog 80 winkels werden omgebouwd. De eenmalige kosten ten behoeve van de ombouw bedroegen vorig jaar € 27,3 miljoen.

Plus realiseerde in 2023 een nettoverlies van € 31,2 miljoen, waardoor het eigen vermogen daalt naar € 366,2 miljoen. De netto schuldenlast nam toe van € 169 miljoen tot € 253,9 miljoen. Plus sloot vorig jaar een nieuwe financieringsovereenkomst met een consortium van banken ter hoogte van € 300 miljoen af. Daarnaast heeft Plus op basis van een liquiditeitsprognose tijdelijke verruiming verkregen voor de maximale duur van twee jaar bij Superunie om te voldoen aan de financiële voorwaarden op het leverancierskrediet.

Intussen gaat de ombouw van Coop-winkels naar de Plus-formule door. Er zijn nog circa 150 winkels die omgebouwd moeten worden. Hieronder bevinden zich wel relatief veel (kleinere) winkels met zorgen over de toekomstige exploitatie. Plus spreekt de verwachting uit dat de pilotformule Plus Vandaag binnen afzienbare tijd wordt afgerond. Met de resultaten kan Plus dan richting geven aan de invulling van de Plus-formule voor kleinere winkels met een buurtfunctie. Een aantal kleinere Coop-ondernemers heeft inmiddels besloten over te stappen naar een andere formule waarbij Boon’s Markt favoriet lijkt.

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.