Afbeelding

Patstelling bij Delhaize: en maar zalm weggooien nu

· leestijd 1 minuut Opinie

Bij Ahold Delhaize-dochter Delhaize is het nog steeds ‘hard tegen hard’, de directie wijkt geen voet, de vakbonden evenmin. Afgelopen dinsdag was er nieuw overleg tussen de directie en de bonden en weer liep het op niets uit. De bonden zeiden: ‘hebhen jullie al een ander plan?’ De directie zei; ‘nee, we hebben maar één plan en daar houden we ons aan’. En toen was het overleg eigenlijk weer voorbij. En zo was het vorige week ook al. Volgende overleg? Komende dinsdag. Het lijkt een uitputtingsslag te worden.

Het plan? Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld: Delhaize omvat 764 supermarkten, waarvan 636 franchisevestigingen en 128 filialen (foto: de vispresentatie in een Delhaize-filiaal in Ekeren, fotobron: archief FoodPersonality). De franchise- of ondernemersvestigingen hebben de formulevarianten AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go. De filialen heten gewoon ‘Delhaize’, en de directie wil die filialen overdoen aan de huidige en aan nieuwe franchisenemers, omdat bij hen de omzetgroei en de winstgevendheid wél tot tevredenheid stelt, maar bij de filialen niet. En de bonden verzetten zich daartegen, in de slipstream van die bonden ook filiaalleiders en personeel van die filialen.

Op het moment van overleg waren er 76 van de 128 filialen dicht, door stakingen. En het houdt maar aan. Het wordt des te zuurder als je bijvoorbeeld op de site van de Vlaamse krant HLN een filmpje ziet dat door een medewerkers van het dc in Zellik is gemaakt. Alle onverkoopbare verswaren door die sluitingen. Brood, vlees, vis, pakken zalm etc., dat allemaal naar de vernietiger kan. Een conflict zorgt altijd voor extra milieubelasting. Of dat nu de zoveelste raket van Poetin in Oekraïne is, of dat het dit zich voorslepende conflict bij Delhaize is.

Supermarktketens melden graag over al hun inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan, maar een patstelling zoals bij Delhaize, je zou denken dat daarmee alle inspanning in een jaar tegen derving en voedselverspilling in één klap volledig teniet wordt gedaan.

Gé Lommen

Nieuws

Personality's

Opinie

Productnieuws

Branche & Cijfers

Vacatures

Abonneren op FoodPersonality

  • Weet wat er speelt! Ontvang een jaar lang FoodPersonality!
  • Maak nu voordelig kennis met Foodpersonality door eerst 4 nummers te ontvangen.